Κωνσταντουλάκης Ευστράτιος

DDS. MSc. Χειρουργός Οδοντίατρος
Ειδικευμένος στην προσθετική και στα οδοντικά εμφυτεύματα

Προσθετολόγος

Είναι ο οδοντίατρος που εξειδικεύεται στην αποκατάσταση κατεστραμμένων και ελλειπόντων δοντιών με τεχνητά υποκατάστατα που επαναφέρουν τη φυσική – φυσιολογική εμφάνιση και λειτουργία.
Η εκπαίδευσή του περιλαμβάνει αρκετά χρόνια επιπρόσθετων σπουδών σε εξειδικευμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα.

Εξαιτίας της σημαντικής προόδου που έχει σημειώσει η οδοντιατρική επιστήμη τα τελευταία είκοσι χρόνια, ο προσθετολόγος είναι σε θέση να προσφέρει στους ασθενείς του ένα ευρύ φάσμα οδοντιατρικών υπηρεσιών οι οποίες περιλαμβάνουν :

Αντικατάσταση Ελλειπόντων Δοντιών

Ο προσθετολόγος μπορεί να προτείνει πολλές διαφορετικές εναλλακτικές λύσεις στην αντικατάσταση ελλειπόντων δοντιών, ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε ασθενούς. Ανεξάρτητα από το εάν ο ασθενής είναι υποψήφιος για ολικές οδοντοστοιχίες (μασέλες), μερικές οδοντοστοιχίες (μασκάκια) ή ακίνητες γέφυρες, ο προσθετολόγος διαθέτει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση που του επιτρέπει να παράσχει υψηλής ποιότητας οδοντιατρική θεραπεία. Ο ειδικός προσθετολόγος διαθέτει άρτια γνώση τόσο των κλινικών όσο και των εργαστηριακών σταδίων και συνεργαζόμενος στενά με τον οδοντοτεχνίτη μπορεί να παράσχει στον ασθενή του προσθετικές εργασίες υψηλής ποιότητας, τόσο από αισθητικής όσο και από λειτουργικής πλευράς.

Αισθητική Οδοντιατρική

Οι σημερινοί άνθρωποι ζουν περισσότερο και διατηρούν όλο και περισσότερα από τα φυσικά τους δόντια. Ο προσθετολόγος λοιπόν παίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας αλλά και της αισθητικής του στόματος και του προσώπου. Είναι ειδικός στην εφαρμογή τεχνικών λεύκανσης, σφραγισμάτων από αισθητικά υλικά, όψεων από σύνθετη ρητίνη ή πορσελάνη, προκειμένου να επιτευχθεί αλλαγή του σχήματος ή και του χρώματος των δοντιών, με σκοπό την αισθητική βελτίωση του χαμόγελου. Είναι επίσης ειδικός στην με ακρίβεια κατασκευή και τοποθέτηση ακίνητων προσθετικών εργασιών όπως είναι οι στεφάνες (θήκες) και οι γέφυρες.
Ο προσθετολόγος συνδυάζει τα χέρια του οδοντιάτρου με τα μάτια του καλλιτέχνη, προκειμένου να δημιουργήσει αποκαταστάσεις με φυσική εμφάνιση και αισθητική τελειότητα.

Οδοντικά Εμφυτεύματα και άλλες προηγμένες τεχνολογίες

Μερικά από τα πιο εντυπωσιακά επιτεύγματα της οδοντιατρικής – όπως είναι για παράδειγμα τα οδοντικά εμφυτεύματα – ανήκουν στις υπηρεσίες που προσφέρει ο προσθετολόγος. Οι προσθετολόγοι έχουν συμβάλλει σημαντικά στην ανακάλυψη και βελτίωση τέτοιων τεχνολογιών και βρίσκονται στην εμπροσθοφυλακή της έρευνας που γίνεται τα τελευταία τριάντα χρόνια και αφορά στην αποτελεσματικότητα των οδοντικών εμφυτευμάτων, τα οποία μπορούν να προσφέρουν τεράστια πλεονεκτήματα στους ασθενείς, από τους οποίους προτιμώνται όλο και περισσότερο.

Διόρθωση περίπλοκων Προβλημάτων του Στόματος και του Προσώπου

Η εκπαίδευση του προσθετολόγου περιλαμβάνει τη σε βάθος γνώση και εμπειρία όσον αφορά στη σχέση μεταξύ δοντιών και γνάθων προκειμένου να υπάρχει μια αρμονική σύγκλειση ανάμεσα στα δόντια της άνω και της κάτω γνάθου.
Συνεργαζόμενος με γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, ο προσθετολόγος μπορεί να συμβάλλει επιτυχώς στη θεραπεία περίπλοκων προβλημάτων όπως είναι διάφορες εκ γενετής ανωμαλίες (π.χ. υπερωιοσχιστία), απώλειες ιστών μετά από χειρουργική ή ακτινοθεραπευτική αντιμετώπιση καρκίνου.

Μάθετε περισσότερα για τον προσθετολόγο. Ποιος είναι. Τι μπορεί να κάνει για σας. Πως συνεργάζεται με άλλες ειδικότητες ως μέλος μιας ομάδας. Και αρχίστε να χαμογελάτε.

Διαβάστηκε 6094 φορές