Κωνσταντουλάκης Ευστράτιος

DDS. MSc. Χειρουργός Οδοντίατρος
Ειδικευμένος στην προσθετική και στα οδοντικά εμφυτεύματα

Στεφάνη - Γέφυρα

Η Στεφάνη (ή θήκη ή κορώνα ή κούπα) είναι μια προσθετική κατασκευή που καλύπτει (σκεπάζει) πλήρως ένα δόντι το οποίο προηγουμένως έχει τροχιστεί.
Συνήθως κατασκευάζεται για να αποκαταστήσει τη μορφή και τη λειτουργικότητα ενός δοντιού όταν αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί με πιο συντηρητικές μεθόδους.
Επίσης, σε αρκετές περιπτώσεις ενδοδοντικά θεραπευμένων (απονευρωμένων) δοντιών τοποθετούνται στεφάνες για να μειωθεί η πιθανότητα κατάγματος αυτών των δοντιών.
Η Γέφυρα είναι μια προσθετική κατασκευή που αποκαθιστά ένα ή περισσότερα δόντια που λείπουν. Συνήθως χρειάζεται να τροχιστούν δύο ή περισσότερα δόντια (συχνά υγιή) πάνω στα οποία συγκολλάτε η γέφυρα με ειδικές κονίες (κόλες).
Τόσο οι στεφάνες όσο και οι γέφυρες μπορούν να κατασκευαστούν από διάφορα υλικά. Στη συνηθέστερη μορφή τους αποτελούνται από ένα μεταλλικό σκελετό πάνω στον οποίο “ψήνεται” η πορσελάνη (μεταλλοκεραμικές στεφάνες/ γέφυρες). Υπάρχουν και οι ολοκεραμικές στεφάνες και γέφυρες οι οποίες είναι κατασκευασμένες εξ ολοκλήρου από πορσελάνη, υπερτερούν αισθητικά και χρησιμοποιούνται κυρίως στις πρόσθιες περιοχές των οδοντικών φραγμών.

Διαβάστηκε 5701 φορές