Κωνσταντουλάκης Ευστράτιος

DDS. MSc. Χειρουργός Οδοντίατρος
Ειδικευμένος στην προσθετική και στα οδοντικά εμφυτεύματα

Οδοντικά εμφυτεύματα

Τα οδοντικά εμφυτεύματα αποτελούν στα χέρια του οδοντιάτρου ένα πολύτιμο βοήθημα και μια σπουδαία εναλλακτική τεχνική που του δίνει τη δυνατότητα κατασκευής διαφόρων προσθετικών εργασιών, προκειμένου να λύσει απλά ή και πολυσύνθετα προβλήματα που δημιουργούνται από την απώλεια των φυσικών δοντιών.
Τα εμφυτεύματα δεν καταργούν τις κλασικές προσθετικές τεχνικές (γέφυρες, θήκες, μασκάκια, μασέλες) οι οποίες συνεχίζουν να εφαρμόζονται ευρέως και σήμερα.
Μπορούν όμως να βελτιώσουν την ποιότητα, τη λειτουργικότητα και την αισθητική τέτοιου είδους αποκαταστάσεων, ή ακόμη και να συμβάλλουν στην επίλυση προσθετικών προβλημάτων που θα ήταν πολύ δύσκολο ή και αδύνατο να επιλυθούν αποτελεσματικά μόνο με τις προαναφερθείσες κλασικές τεχνικές.

Τι είναι το εμφύτευμα;

Το εμφύτευμα είναι ένα τεχνητό υποκατάστατο της ρίζας του δοντιού και τοποθετείται εκεί όπου έχει χαθεί το φυσικό δόντι.
Συνήθως έχει τη μορφή βίδας και είναι κατασκευασμένο από τιτάνιο υψηλής ποιότητας και καθαρότητας. Το τιτάνιο είναι πολύ βιοσυμβατό υλικό (γίνεται εύκολα αποδεκτό από τον οργανισμό) και χρησιμοποιείται στην οδοντιατρική πάνω από 45 χρόνια (τα πρώτα οδοντικά εμφυτεύματα τοποθετήθηκαν στη Σουηδία το 1965).

Πλεονεκτήματα

1.Αποτελεί την πλησιέστερη δυνατή απομίμηση των φυσικών δοντιών που διαθέτει η οδοντιατρική επιστήμη στις μέρες μας.
2.Οι προσθετικές εργασίες (θήκες, γέφυρες, οδοντοστοιχίες κ. λ. π.) που τοποθετούνται πάνω στα εμφυτεύματα έχουν σταθερότητα και συγκράτηση που θα ήταν δύσκολο ή αδύνατο να επιτευχθεί χωρίς αυτά.
Έτσι ο ασθενής διατηρεί την ικανότητα να δαγκώνει και να μασάει όπως και με τα φυσικά του δόντια.
Συμβουλευτείτε τον εξειδικευμένο οδοντίατρο.

Τοποθέτηση – Επιπλοκές

Η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων γίνεται συνήθως με τοπική αναισθησία στο οδοντιατρείο, από εξειδικευμένο οδοντίατρο.
Όπως με κάθε χειρουργική διαδικασία, επιπλοκές μπορεί να υπάρξουν, αυτές όμως είναι σπάνιες και αντιμετωπίζονται εύκολα.
Μετά την τοποθέτηση του εμφυτεύματος υπάρχει συνήθως μια περίοδος αναμονής (1 ½ - 3 μήνες) για να ενσωματωθεί(να πιάσει) το εμφύτευμα με το κόκαλο. Σ’ αυτό το διάστημα ο ασθενής δε μένει χωρίς δόντια, καθώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν προσωρινές (πρόχειρες) αποκαταστάσεις. Αφού “πιάσει” (οστεοενσωματωθεί) το εμφύτευμα, κατασκευάζεται και τοποθετείται η τελική προσθετική εργασία.

Ποσοστά επιτυχίας των εμφυτευμάτων

Πολυάριθμες μακροχρόνιες επιστημονικές μελέτες σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουν καταδείξει ποσοστά επιτυχίας πάνω από 95% μετά την πάροδο 10 και πλέον ετών.
Αυτό βέβαια υπό τις εξής προϋποθέσεις:
-Προσεκτικός και επιστημονικά σωστός σχεδιασμός θεραπείας.
-Ορθή τοποθέτηση των εμφυτευμάτων.
-Προσεκτική και σωστή κατασκευή της προσθετικής αποκατάστασης που θα τοποθετηθεί πάνω στα εμφυτεύματα.
-Καλή στοματική υγιεινή από τον ασθενή.
-Τακτικοί έλεγχοι από τον οδοντίατρο σας

Η εξειδικευμένη εκπαίδευση και εμπειρία του οδοντιάτρου είναι σημαντικές προϋποθέσεις για να πάνε όλα καλά. Το ίδιο σημαντική είναι και η καλή συνεργασία του ασθενούς.

Διαβάστηκε 5532 φορές