Κωνσταντουλάκης Ευστράτιος

DDS. MSc. Χειρουργός Οδοντίατρος
Ειδικευμένος στην προσθετική και στα οδοντικά εμφυτεύματα

Αισθητική Οδοντιατρική

Προβλήματα

Οδοντική δυσχρωμία
ΕΡΩΤΗΣΗ: γιατί μαυρίζουν τα δόντια;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Με τον όρο δυσχρωμία εννοούμε την αλλαγή του χρώματος της επιφάνειας ενός δοντιού. Τα δόντια αλλάζουν χρώμα από διάφορες αιτίες. Φυσιολογικά, με την πάροδο της ηλικίας, τα δόντια αποκτούν μια πιο κιτρινωπή απόχρωση.
Η συχνότερη αιτία για το κιτρίνισμα των δοντιών είναι η συσσώρευση πλάκας και τρυγίας. Επίσης το κάπνισμα, η κατανάλωση καφέ, ορισμένα φάρμακα, μερικές παιδικές ασθένειες, αποτελούν συχνές αιτίες χρωματισμού των δοντιών.

Η αποτριβή των δοντιών

Η αποτριβή των δοντιών δηλαδή η φθορά της επιφάνειάς τους μπορεί να οφείλεται σε φυσιολογικά ή παθολογικά αίτια. Φυσιολογικά, με το πέρασμα του χρόνου, τα δόντια σταδιακά αποτρίβονται λόγω των μασητικών δυνάμεων που ασκούνται επάνω τους. Η αποτριβή αυτή είναι αναπόφευκτη. Παράδειγμα παθολογικής αποτριβής είναι οι "εγκοπές" που δημιουργούνται στην αδαμαντίνη συνήθως κοντά στα ούλα, από λανθασμένη χρήση της οδοντόβουρτσας. Η δημιουργία αυτών των εγκοπών μπορεί να συνοδεύεται από εμφάνιση ευαισθησίας κυρίως στα κρύα ερεθίσματα. Η αποτριβή έχει ως αποτέλεσμα την αλλαγή του χρώματος του δοντιού σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό.

Όταν η αποτριβή είναι φυσιολογική, μικρού ως μέτριου βαθμού και δε δημιουργεί αισθητικό πρόβλημα στον ασθενή, δε χρειάζεται καμία θεραπεία. Αν έχουν δημιουργηθεί εγκοπές στην εξωτερική επιφάνεια του δοντιού, αν υπάρχει αισθητικό πρόβλημα ή αν έχει φθαρεί μεγάλο μέρος του δοντιού, μπορούμε να την αποκαταστήσουμε με έμφραξη λευκού χρώματος. Σε πολύ προχωρημένες περιπτώσεις είναι αναγκαία η κάλυψη του δοντιού με στεφάνες (θήκες).

Σπασμένα δόντια

Εάν έχετε σπάσει κάποιο δόντι τότε θα πρέπει το συντομότερο να επισκεφτείτε τον Οδοντίατρο ακόμη και αν δε νιώθετε τον παραμικρό πόνο. Τα δόντια σπάζουν για διάφορους λόγους πχ από τερηδόνα, όταν η αδαμαντίνη είναι εύθραυστη, μετά από ενδοδοντική θεραπεία κλπ. Αν το κάταγμα δεν αποκατασταθεί τότε μπορεί να γίνει μεγαλύτερο και να παρουσιαστούν ενοχλήσεις στον ασθενή (πόνος, οίδημα κλπ).

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι αποκατάστασης ενός σπασμένου δοντιού που εξαρτώνται από μια ποικιλία παραγόντων βασικότεροι από τους οποίους είναι η θέση του δοντιού, οι αισθητικές απαιτήσεις της περίπτωσης, η έκταση του κατάγματος, αν έχει προσβληθεί ο πολφός, αν το δόντι έχει υποστεί ή όχι ενδοδοντική θεραπεία καθώς και η οικονομική κατάσταση του ασθενή. Τα μικρής έκτασης κατάγματα μπορούν να αποκατασταθούν εύκολα με σφράγισμα. Στα μεγαλύτερης έκτασης κατάγματα μπορεί να χρειαστεί ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) και τοποθέτηση στεφάνης (θήκης) στο αντίστοιχο δόντι. Σε σπάνιες περιπτώσεις η μόνη δυνατή θεραπεία είναι η εξαγωγή του δοντιού. Να θυμάστε ότι ακόμη και αν ένα δόντι σπάσει κάτω από τη γραμμή των ούλων μπορεί να σωθεί εάν επισκεφτείτε έγκαιρα τον οδοντίατρο.

Το όμορφο χαμόγελο

Όλοι θέλουμε να φαινόμαστε και να νιώθουμε νεότεροι, υγιείς και φρέσκοι. Στις κοινωνικές μας συναναστροφές ένα από τα πρώτα σημεία που προσέχει κανείς είναι το χαμόγελό μας. Σύμφωνα με έρευνες, μια υγιής και "θελκτική" οδοντοστοιχία ενός επαγγελματία συμβάλλει ενεργά στην αύξηση των πωλήσεων του προϊόντος που προωθεί! Επίσης, στις ιδιαίτερες στιγμές μας, πχ κατά τη διάρκεια ενός ραντεβού, τυχόν κακοσμία του στόματος, δυσχρωμίες και τερηδόνες μπορεί να κάνουν τη διαφορά. Όλα τα παραπάνω παραδείγματα αποδεικνύουν την αξία και χρησιμότητα μιας λαμπερής οδοντοστοιχίας.
Τα τελευταία 20 χρόνια έχουν συμβεί μεγάλες βελτιώσεις και αλλαγές στην επιστήμη μας. Η εμφάνιση νέων υλικών, η εισαγωγή της τεχνολογίας των υπολογιστών και οι σύγχρονες τεχνικές μας επιτρέπουν να διορθώνουμε σε πολύ μεγάλο ποσοστό και με πολύ εντυπωσιακό τρόπο όλα τα αισθητικά προβλήματα των δοντιών.

Μάλιστα σήμερα πλέον υπάρχει η δυνατότητα της λήψης μιας φωτογραφίας ή εικόνας των δοντιών πριν τη θεραπεία χρησιμοποιώντας ειδική ενδοστοματική κάμερα και η επεξεργασία της εικόνας ώστε να εκτιμήσει προκαταβολικά ο ασθενής το τελικό αποτέλεσμα και να συμβάλλει με το προσωπικό του γούστο, όσο αυτό είναι εφικτό, στη δημιουργία μιας οδοντοστοιχίας που πρώτα από όλους να αρέσει στον ίδιο. Υπάρχει ακόμη η δυνατότητα εκτύπωσης σε φωτογραφικό χαρτί της αρχικής και τελικής κατάστασης έτσι ώστε να γίνει άμεση σύγκριση του αισθητικού αποτελέσματος.

ΕΡΩΤΗΣΗ: πώς μπορούμε να προσδιορίσουμε την έννοια του όμορφου χαμόγελου;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι περισσότεροι συμφωνούν στο ότι το όμορφο χαμόγελο καταρχήν συνδέεται με τα στοιχεία της αρμονίας και συμμετρίας. Η συνολική αισθητική εμφάνιση ενός χαμόγελου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συμμετρία και την αναλογικότητα των δοντιών. Φυσικά δεν υπάρχει ένας απόλυτος μαθηματικός συνδυασμός των παραπάνω δύο στοιχείων που θα μας βοηθήσει να εκτιμήσουμε το βαθμό ομορφιάς σε ένα χαμόγελο. Πρόκειται απλά για την αίσθηση ότι βρίσκεται σε ισορροπία με το υπόλοιπο πρόσωπο. Πέραν τούτου όμως, υπάρχουν πολλά άλλα στοιχεία που προσδιορίζουν την έννοια του όμορφου χαμόγελου. Π.χ. ένα από αυτά είναι ο αριθμός των δοντιών που διακρίνονται την ώρα που χαμογελάμε αλλά και το αν τα ούλα είναι ή όχι ορατά (η λεγόμενη γραμμή χαμόγελου).
Προφανώς, επιμέρους στοιχεία όπως το χρώμα, σχήμα, μέγεθος των δοντιών καθώς και η διάταξή τους στο οδοντικό τόξο, παίζουν σημαντικότατο ρόλο στο τελικό αισθητικό αποτέλεσμα που προκύπτει. Θα πρέπει εδώ να τονιστεί ότι το χρώμα των δοντιών αλλάζει με την πάροδο της ηλικίας (κυρίως λόγω της σταδιακά μεγαλύτερης αποτριβής των δοντιών).
Κάθε μεμονωμένο χαμόγελο είναι μοναδικό και ποτέ αποκομμένο από το υπόλοιπο πρόσωπο. Για παράδειγμα, σε άτομα που διαθέτουν σκούρο χρώμα δέρματος συχνά "φαίνεται" ότι διαθέτουν λευκότερα δόντια και αυτό οφείλεται εν μέρει στην μεγαλύτερη χρωματική αντίθεση.

ΕΡΩΤΗΣΗ: τι σημαίνει Αισθητική Οδοντιατρική;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η αισθητική οδοντιατρική είναι το τμήμα εκείνο της οδοντιατρικής που ασχολείται με την αισθητική βελτίωση της στοματικής κοιλότητας και κατ' επέκταση του προσώπου. Μεγαλύτερη προτεραιότητά της είναι να δημιουργηθεί ένα όχι απλά αποδεκτό αλλά όμορφο και ελκυστικό αισθητικό αποτέλεσμα που να ικανοποιεί πλήρως τον "ασθενή". Δηλαδή κατά μία έννοια συνδέεται περισσότερο με την εμφάνιση παρά με τις ανάγκες του ασθενή. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι παραμελεί τους λειτουργικούς παράγοντες που ενέχονται σε οποιαδήποτε οδοντοθεραπευτική και οδοντοπροσθετική εργασία. Μία αισθητική αποκατάσταση θα πρέπει να θεωρείται μη αποδεκτή αν δεν προάγει την καλή υγεία των ούλων του ασθενή.
Η αισθητική οδοντιατρική θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως συνδυασμός τέχνης και επιστήμης.

Το παράθυρο της ψυχής...
Αν ισχύει το ότι τα μάτια είναι το παράθυρο της ψυχής τότε το στόμα θα πρέπει να είναι η πόρτα! Πλήθος ψυχολογικών ερευνών καταδεικνύουν ότι ένα από τα πρωταρχικά σημεία στα οποία εστιάζουμε όταν συναντούμε κάποιον για πρώτη φορά είναι το χαμόγελο. Οι ίδιες έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι σε ένα ορισμένο βαθμό, η αυτοπεποίθηση ενός ατόμου και επομένως εν μέρει η επιτυχία στην καριέρα του επηρεάζεται από το βαθμό της εμφανισιακής εντύπωσης που κάνει και την αντιλαμβανόμενη φυσική του γοητεία. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σήμερα δεδομένου ότι ο επιχειρηματικός κόσμος προυποθέτει αλληλεπίδραση πολύ μεγαλύτερου αριθμού ατόμων. Η αισθητική Οδοντιατρική και γενικότερα η ενίσχυση του χαμόγελου δεν αποτελούν σήμερα πολυτέλεια και "μονοπώλιο" των ανώτερων κοινωνικά στρωμάτων ή των ατόμων που το επάγγελμά του απαιτεί αυξημένη προβολή (καλλιτέχνες κλπ). Επίσης, η επιθυμία για ένα λαμπερό χαμόγελο δεν αποτελεί ένδειξη ματαιοδοξίας αλλά μάλλον επένδυση προκειμένου να επιτευχθεί αυξημένη αυτοπεποίθηση, περισσότερες ευκαιρίες και ένα "λαμπρότερο" μέλλον.

Λεύκανση

ΕΡΩΤΗΣΗ: ποιοι τρόποι λεύκανσης υπάρχουν;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Στην ουσία υπάρχουν 3 τρόποι για τη λεύκανση των δοντιών:
1. Η λεύκανση στο σπίτι, με τη χρήση δισκαρίων εμπορίου: πολλοί ασθενείς καταφεύγουν σ' αυτή τη λύση διότι έχει το μικρότερο κόστος. Χρησιμοποιούν προϊόντα που μπορεί να είναι μη ενδεδειγμένα. Η λύση αυτή αποτελεί τη χειρότερη δυνατή επιλογή. Ποτέ δεν πρέπει να πραγματοποιείται λεύκανση των δοντιών χωρίς την καθοδήγηση του Οδοντιάτρου.
2. Η λεύκανση στο σπίτι με κατάλληλο νάρθηκα: ο Οδοντίατρος παίρνει ένα αποτύπωμα του οδοντικού φραγμού και το οδοντοτεχνικό εργαστήριο προβαίνει στην κατασκευή ενός εξατομικευμένου νάρθηκα. (Σημειώστε εδώ ότι στην προηγούμενη περίπτωση ο νάρθηκας δεν είναι εξατομικευμένος αλλά εμπορίου, με αποτέλεσμα να μην εφαρμόζει σωστά στα δόντια σας. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την αποτυχία ή τη μερική επιτυχία της λεύκανσης). Ύστερα συστήνει το κατάλληλο προϊόν και σας δίνει τις οδηγίες χρήσης του. Κατά κανόνα, θα πρέπει να επιστρέψετε στο ιατρείο 2-3 φορές, για τον έλεγχο της πορείας της λεύκανσης και τη συνολική εκτίμηση του τελικού αποτελέσματος. Η όλη διαδικασία μπορεί να διαρκέσει από δύο ως έξι εβδομάδες.
3. Λεύκανση στο Ιατρείο: σε γενικές γραμμές πρόκειται για μία τεχνική κατά την οποία ο οδοντίατρος τοποθετεί μία ουσία στα δόντια και ακολούθως την ενεργοποιεί  ενώ εσείς κάθεστε στην οδοντιατρική έδρα. Το μεγάλο της πλεονέκτημα είναι ότι διαρκεί πολύ λιγότερο και ότι εκτελείται από τον κατεξοχήν αρμόδιο (τον Οδοντίατρο) αντί για εσάς. Το πρόβλημα με αυτό τον τρόπο λεύκανσης είναι ότι μπορεί, σπάνια, να προκαλέσει ευαισθησία των δοντιών, που μπορεί να διαρκέσει για μικρό ή και για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Προσωπικά θεωρώ ότι ο καλύτερος τρόπος λεύκανσης είναι ο συνδυασμός των μεθόδων 2 και 3 (λεύκανση στο σπίτι και στο ιατρείο). Πάντως, ακόμη και στην περίπτωση που το τελικό χρώμα που θα προκύψει δεν είναι αρκετά λευκό για τις επιθυμίες του ασθενή, μπορούμε κάλλιστα να προχωρήσουμε σε άλλες μεθόδους αποκατάστασης, εφόσον αυτές ανδύκνεινται για τη συγκεκριμένη περίπτωση.

Τεχνικές και μέθοδοι

ΕΡΩΤΗΣΗ: με ποιες μεθόδους μπορεί η Αισθητική Οδοντιατρική να βελτιώσει την εικόνα ενός ανθρώπου;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σήμερα υπάρχει στα χέρια του Οδοντιάτρου μία πλειάδα προϊόντων, υλικών και τεχνικών για να πετύχει αυτή τη βελτίωση. Μάλιστα ορισμένες από αυτές προσφέρονται χωρίς την ανάγκη τοπικής αναισθησίας.
Για παράδειγμα, μία μέθοδος με καλά αποτελέσματα, αν εφαρμοστεί σωστά, είναι η λεύκανση των δοντιών. Με τη μέθοδο αυτή το χρώμα των δοντιών μπορεί να γίνει λευκότερο κατά 2-3 τόνους. Όταν η δυσχρωμία των δοντιών είναι πολύ βαριά (π.χ. σε περιπτώσεις δυσχρωμιών που προκαλούνται από διάφορα φάρμακα), υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις όπως είναι η κάλυψη των επιφανειών των δοντιών με λευκές ουσίες (σύνθετες ρητίνες) ή με στεφάνες κατασκευασμένες από πορσελάνη ή από συνδυασμό μετάλλου και πορσελάνης. Ένα από τα πλεονεκτήματα της πορσελάνης ως υλικού, είναι ότι είναι ιδιαίτερα ανθεκτική χρωματικά στο πέρασμα του χρόνου.

Πέρα όμως από το χρώμα των δοντιών, βασικό στοιχείο ενός όμορφου χαμόγελου είναι και το σχήμα, το μέγεθος και η θέση κάθε δοντιού στο οδοντικό τόξο. Και σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί η αισθητική οδοντιατρική να δώσει άριστα αποτελέσματα. Οι εμφράξεις από σύνθετες ρητίνες και οι ακίνητες προσθετικές αποκαταστάσεις (στεφάνες, γέφυρες) μπορούν να αλλάξουν το χρώμα, το μέγεθος και τη μορφή ενός δοντιού, να καλύψουν ανεπιθύμητες ατέλειες, να κλείσουν μεγάλα κενά μεταξύ των δοντιών, αποφεύγοντας έτσι σε πολλές περιπτώσεις την Ορθοδοντική θεραπεία (π.χ. στις περιπτώσεις όπου είναι αδύνατη ή οικονομικά ασύμφορη) κ.λ.π. Οι αποκαταστάσεις με σύνθετες ρητίνες διαρκούν συνήθως 5-10 χρόνια και πραγματοποιούνται σε μία επίσκεψη, ενώ οι στεφάνες διαρκούν περισσότερο και πραγματοποιούνται συνήθως σε δύο με τέσσερις επισκέψεις.
Στις περιπτώσεις εκείνες όπου ένα ή περισσότερα δόντια χρειάζονται καταρχήν λειτουργική αποκατάσταση (π.χ. στεφάνη για να τα προστατεύσει από πιθανό σπάσιμο) και πάλι προσπαθούμε να εναρμονίσουμε τις λειτουργικές με τις αισθητικές απαιτήσεις της περίπτωσης, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να ικανοποιήσει τον ασθενή από κάθε άποψη. Ένας από τους στόχους του Οδοντιάτρου θα πρέπει να είναι να δημιουργεί αποκαταστάσεις που να μην είναι ανιχνεύσιμες! Στην ουσία δηλαδή να μιμηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο τη φύση. Πολλοί ασθενείς αποφεύγουν τις στεφάνες στην περιοχή των πρόσθιων δοντιών, προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι το διαφορετικό χρώμα των τεχνητών δοντιών πάντοτε διακρίνεται από κοντινή απόσταση καθώς και μία "μαύρη γραμμή στην άκρη της στεφάνης". Αυτά όμως ανήκουν στο μακρινό παρελθόν. Η οδοντιατρική του σήμερα μπορεί να δημιουργήσει αποκαταστάσεις τόσο αληθοφανείς, ώστε κανείς μη εκπαιδευμένος να μη μπορεί να ξεχωρίσει το τεχνητό από το φυσικό δόντι.
Ένα πετυχημένο αισθητικά αποτέλεσμα μπορεί να αυξήσει θεαματικά την εσωτερική σας ικανοποίηση και αυτοπεποίθηση. Έχει όμως μεγάλη σημασία και η δική σας ενεργοποίηση στη λήψη της απόφασης για το σχέδιο θεραπείας που θα ακολουθηθεί. Μη διατάσετε να ξοδέψετε χρόνο στη λήψη της απόφασης και στον προγραμματισμό της βελτίωσης του χαμόγελου έτσι ώστε να αντιληφθεί πλήρως ο Οδοντίατρός σας τους στόχους και τις επιθυμίες σας. Αυτό είναι απαραίτητο για τον απλούστατο λόγο ότι η άποψη του τι είναι αισθητικό είναι σε μεγάλο βαθμό υποκειμενική, επομένως εξαρτάται από τις αντιλήψεις και την προσωπική ερμηνεία του καθενός από μας. Η επιλογή ενός λανθασμένου χρώματος μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα σε έναν δυσαρεστημένο και έναν ευχαριστημένο ασθενή, έστω και αν από όλες τις άλλες απόψεις η αποκατάσταση είναι τέλεια. Επομένως, αποτελεί κρίσιμο στάδιο της όλης διαδικασίας.
Φυσικά, το τελικό αποτέλεσμα θα κριθεί και θα αξιολογηθεί από τον Οδοντίατρο, ο οποίος και θα πρέπει να "καθοδηγήσει" τον ασθενή παρουσιάζοντάς του όλες τις εναλλακτικές λύσεις με τα αντίστοιχα τελικά αποτελέσματα. Αυτό μπορεί να γίνει είτε προφορικά είτε (προτιμότερη μέθοδος) επιδεικνύοντας στον ασθενή "ομοιώματα" των προτεινόμενων αποκαταστάσεων, ώστε να ληφθεί με μεγαλύτερη ευκολία η τελική απόφαση.

Αισθητικές λύσεις

Στο παρελθόν η μόνη θεραπεία κατά του πονόδοντου ήταν η εξαγωγή. Κάθε χαλασμένο δόντι ήταν καταδικασμένο να αφαιρείται (την εξαγωγή αναλάμβαναν κουρείς) και το πλύσιμο του στόματος αποτελούσε κάποτε ένδειξη ηθικής παρακμής! Από τότε έως σήμερα έχουν αλλάξει πάρα πολλά και η Οδοντιατρική έχει εξελιχθεί σημαντικά. Ο εξοπλισμός του ιατρείου έχει εμπλουτιστεί με λέιζερ, κάμερες και ψηφιακές ακτινογραφίες και τα εμφυτεύματα αποτελούν ένα επιπλέον όπλο στα χέρια του Οδοντιάτρου. Έχουμε λοιπόν περάσει από το στάδιο της λειτουργικής παρέμβασης, όπου το μόνο που ενδιέφερε ήταν η απαλλαγή από τον πόνο και η ικανοποιητική μάσηση στο στάδιο της αισθητικής παρέμβασης.

Ο στόχος όλων όσων ασχολούνται με την αισθητική Οδοντιατρική είναι να μετατρέψουν ένα μέτριο χαμόγελο σε ένα αληθινά ελκυστικό και αισθητικά άρτιο.
Για να το πετύχουμε αυτό αναλύουμε το χαμόγελό σας από κάθε πλευρά και συζητούμε μαζί σας όλα τα πιθανά ενδεχόμενα και τις εναλλακτικές μεθόδους παρέμβασης. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να διορθώσουμε κάθε χρωματική ή μορφολογική ατέλεια και να επαναφέρουμε τη χαμένη σας αυτοπεποίθηση. Μην ξεχνάτε ότι η αισθητική οδοντιατρική έχει προχωρήσει τόσο πολύ ώστε μπορούμε κυριολεκτικά να μεταμορφώσουμε την εικόνα του στόματος και έμμεσα του προσώπου.
Η αισθητική Οδοντιατρική ασχολείται με κάθε είδους «παρέμβαση» που στόχο έχει τη βελτίωση της εμφάνισης των δοντιών και γενικότερα του στόματος. Πρόκειται για άστοχο όρο δεδομένου ότι η Οδοντιατρική επιστήμη δε μπορεί να διαχωριστεί σε αισθητική και αντιαισθητική, ωστόσο έχει επικρατήσει για λόγους έμφασης και απλούστευσης.
Σήμερα μπορούμε να διορθώσουμε πολλές αισθητικές ατέλειες των δοντιών. Ειδικότερα:
1. Όψεις πορσελάνης: αποτελούν μία σχετικά γρήγορη και ανώδυνη λύση για περιπτώσεις δοντιών με κακό σχήμα και σκούρο χρώμα. Τα δόντια αποκτούν λευκό χρώμα και σωστό σχήμα χωρίς ιδιαίτερο κόπο. Η λύση αυτή πλεονεκτεί έναντι της κλασσικής λύσης τοποθέτησης στεφανών διότι είναι σαφώς πιο συντηρητική, που σημαίνει ότι το δόντι τροχίζεται λιγότερο. Σε πολλές περιπτώσεις η όλη διαδικασία δεν απαιτεί καν τοπική αναισθησία. Πρακτικά, αυτό που κάνουμε είναι να αφαιρούμε ένα λεπτό στρώμα από την αδαμαντίνη (σμάλτο) και να παίρνουμε αποτυπώματα τα οποία στέλνουμε στο Οδοντοτεχνικό εργαστήριο. Εάν το επιθυμεί ο ασθενής μπορούμε να καλύψουμε τα φυσικά δόντια με προσωρινές αποκαταστάσεις μέχρι την κατασκευή των μονίμων (συνήθως 7-10 μέρες). Στο επόμενο ραντεβού τοποθετούμε τις όψεις με τη βοήθεια ειδικής συγκολλητικής κονίας και ο ασθενής αποχωρεί από το Ιατρείο με ένα ξεχωριστό, αστραφτερό χαμόγελο. Πρόκειται για μία μέθοδο που είναι της μόδας και εφαρμόζεται κατά κόρον από τους οδοντιάτρους στην Αμερική. Οι περισσότεροι αστέρες του χόλυγουντ, με τα «κατάλευκα» δόντια, έχουν απλώς διαβεί το κατώφλι κάποιου Οδοντιάτρου όπου τους τοποθετήθηκαν όψεις.

2. Εμφράξεις σύνθετης ρητίνης: άλλη μία δημοφιλής μέθοδος αισθητικής παρέμβασης με την οποία μπορούμε να αλλάξουμε το σχήμα, χρώμα μέγεθος και θέση ενός δοντιού. Δόντια στραβά ή σκούρα, με χρωστικές ή άλλες ατέλειες μπορούν πολύ εύκολα και γρήγορα να αποκατασταθούν πλήρως ώστε το χαμόγελο σας να είναι άρτιο. Επίσης μπορούμε να διορθώσουμε περιπτώσεις αραιοδοντίας και να αποκαταστήσουμε σπασμένα δόντια. Ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι δεν απαιτείται καθόλου ή ελάχιστο τρόχισμα του φυσικού δοντιού (οπότε δεν είναι απαραίτητη η αναισθησία). Έτσι λοιπόν μπορεί ο ασθενής να αποκτήσει το νέο του χαμόγελο σε λιγότερο από μία ώρα! Μάλιστα πρόκειται για σχετικά φθηνή μέθοδο. Αυτό που κάνουμε είναι να τοποθετούμε μία λευκή πάστα στις επιφάνειες του δοντιού που μας ενδιαφέρουν και κατά κάποιο τρόπο να διαμορφώνουμε το δόντι στο επιθυμητό σχήμα και μέγεθος. Υπάρχει χρωματολόγιο ώστε να επιλέξουμε την κατάλληλη απόχρωση που θα ταιριάζει με τα διπλανά φυσικά δόντια. Με τον τρόπο αυτό μπορείτε να αποφύγετε σε ορισμένες περιπτώσεις την επίπονη, χρονοβόρα και πολυέξοδη Ορθοδοντική θεραπεία.
Με τις λευκές εμφράξεις μπορούμε να αντικαταστήσουμε και τις αντιαισθητικές μεταλλικές εμφράξεις από αμάλγαμα με αποτέλεσμα το δόντι να αποκτά μία φυσική εμφάνιση.

Συγκόλληση (BONDING)
Το BONDING είναι μία σύγχρονη μέθοδος αισθητικής παρέμβασης με την οποία μπορούμε να βελτιώσουμε σε μεγάλο βαθμό το χαμόγελό σας. Χρησιμοποιώντας ειδικές λευκές ουσίες που ονομάζονται σύνθετες ρητίνες και εφαρμόζοντας μία συγκεκριμένη τεχνική μπορούμε να κλείσουμε κενά διαστήματα ανάμεσα στα δόντια, να ασπρίσουμε σκουρόχρωμα δόντια και να μεταβάλλουμε σχήμα και μορφή ενός δοντιού. Δόντια που έχουν τριφτεί λόγω ηλικίας ή από άλλη αιτία μπορούμε να τα αποκαταστήσουμε πλήρως στο επιθυμητό σχήμα και μέγεθος, μεταμορφώνοντας προς το καλύτερο το χαμόγελό σας. Μάλιστα η όλη διαδικασία ολοκληρώνεται σε ένα ραντεβού, με καθόλου ή ελάχιστο τρόχισμα και συνήθως χωρίς αναισθησία.

3. Λεύκανση των οδόντων: η τρίτη μέθοδος αισθητικής παρέμβασης η οποία στοχεύει όχι στην αλλαγή της μορφής ή θέσης του δοντιού αλλά στην αλλαγή του χρώματος. Είναι αναπόφευκτο ότι με την πάροδο της ηλικίας και με τη χρήση ή κατάχρηση ουσιών όπως ο καφές, το τσιγάρο, το τσάι, τα αναψυκτικά τύπου κόλα κλπ, τα δόντια θα αποκτήσουν πιο κιτρινωπή απόχρωση και θα επικαθίσουν σε αυτά χρωστικές. Με τη λεύκανση μπορούμε να επαναφέρουμε τα δόντια σε μία πιο λευκή απόχρωση. Μπορούμε να κάνουμε τα δόντια δύο με τρεις τόνους λευκότερα ή και περισσότερο αλλά από το σημείο αυτό και έπειτα το χρώμα μπορεί να φαίνεται τεχνητό. Η μέθοδος αναλύεται σε άλλο σημείο της ιστοσελίδας.

4. Στεφάνες και γέφυρες: πρόκειται για την κλασσική μέθοδο με την οποία μπορούμε να αλλάξουμε το σχήμα, τη μορφή το μέγεθος και το χρώμα ενός δοντιού. Η μέθοδος αναλύεται επαρκώς στις αντίστοιχα άρθρα.

5. Ολοκεραμικά συστήματα: Οι ολοκεραμικές στεφάνες και γέφυρες αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες εξελίξεις των τελευταίων ετών στην Οδοντιατρική . Το μεγάλο πλεονέκτημα τους είναι η αισθητική τους υπεροχή συγκριτικά με τις κλασικές μεταλλοκεραμικές προσθετικές εργασίες. Ο βασικός λόγος που για την κατασκευή των εργασιών αυτών χρησιμοποιούσαμε μέταλλο στο εσωτερικό ήταν η αυξημένη αντοχή που προσέδιδε, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό στην οπίσθια περιοχή όπου οι μασητικές δυνάμεις είναι έντονες. Στον αντίποδα αυτού του πλεονεκτήματος υπήρχε το μεγάλο μειονέκτημα να είναι ορατή μία σκούρη και αντιαισθητική γραμμή στο τελείωμα της εργασίας, στο σημείο ένωσης με τα ούλα. Το φαινόμενο αυτό έχει εξαλειφτεί με την έλευση των ολοκεραμικών συστημάτων τα οποία μάλιστα στην τελευταία τους γενιά έχουν και αυξημένη αντοχή. Εάν λοιπόν επιθυμείτε αστραφτερό και κυρίως απόλυτα φυσικό χαμόγελο, η πιο αξιόπιστη επιλογή είναι τα ολοκεραμικά.

 

 

 

 

Διαβάστηκε 3598 φορές