Κωνσταντουλάκης Ευστράτιος

DDS. MSc. Χειρουργός Οδοντίατρος
Ειδικευμένος στην προσθετική και στα οδοντικά εμφυτεύματα

Μερική οδοντοστοιχία (ή “μασκάκι”, ή ”μηχάνημα”)

Η μερική οδοντοστοιχία (Μ.Ο.) είναι μια προσθετική εργασία που κατασκευάζεται σε περιπτώσεις που λείπουν μερικά δόντια (όχι όλα) και έχει ως στόχο να αντικαταστήσει τόσο τα δόντια όσο και τους μαλακούς ιστούς (ούλα) που λείπουν.

Στη συνηθέστερη μορφή της αποτελείται από ένα μεταλλικό σκελετό πάνω στον οποίο είναι προσαρμοσμένα και στερεωμένα τα δόντια καθώς και το ροζ χρώματος ακρυλικό που υποκαθιστά τα ούλα που λείπουν.

Ο μεταλλικός σκελετός της Μ.Ο. έχει ειδικές προεξοχές (συνδέσμους, εφαπτήρες, άγκιστρα κλπ) έτσι ώστε να εφάπτεται σε ορισμένα από τα φυσικά δόντια, παρέχοντας στη Μ.Ο. σταθερότητα, συγκράτηση και ευστάθεια.

Εάν έχει γίνει η κατάλληλη μελέτη και η κατασκευή της Μ.Ο. έχει πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τους κανόνες της τέχνης και της επιστήμης, τότε αυτή συνήθως γίνεται εύκολα ανεκτή από τους ασθενείς, οι περισσότεροι από τους οποίους προσαρμόζονται  και συνηθίζουν σχετικά σύντομα.

Ο σχεδιασμός και η κατασκευή της Μ.Ο. μπορεί να είναι απλή ή σύνθετη και πολύπλοκη (π.χ. με συνδέσμους ακριβείας, ottochments) ανάλογα με την περίπτωση.
Πρέπει να τονίσουμε βέβαια πως η Μ.Ο. δεν αποτελεί την ιδανική λύση για τους ασθενείς μας, μια και πρόκειται για κινητή (αφαιρούμενη) κατασκευή. Πλεονεκτεί σαφώς έναντι της ολικής οδοντοστοιχίας (μασέλας) αλλά μειονεκτεί σε σχέση με τις ακίνητες κατασκευές (θήκες, γέφυρες) που στηρίζονται σε φυσικά δόντια ή εμφυτεύματα.

Στη λύση της Μ.Ο. καταφεύγουμε συνήθως για δύο λόγους:
α) Σε περίπτωση που για διάφορους λόγους δεν μπορεί να κατασκευαστεί ακίνητη εργασία.
β)Για οικονομικούς λόγους επειδή αποτελεί μια πιο φτηνή λύση σε σχέση με τις ακίνητες προσθετικές εργασίες.

Διαβάστηκε 16495 φορές